Rabu, 25 Agustus 2010

Cencaru belah BELAKANG

Cencaru belah BELAKANG


Bahan:


4 ekor ikan cencaru [dicuci dan dibelah dibelakang]
minyak

BAHAN sambal (DIBLENDER)

2 batang serai [dikeprek]
4 ulas bawang merah
6 tangkai cabai merah
2 s / b kelapa parut
garam dan gula secukup rasa
1 / 2 cangkir
daun kunyit
3 biji limon [belah 2 dan hapus biji]

Cara:

1. Blender bahan sambal dan aduk dengan daun kunyit.

2. Sumbatkan sambal kedalam / belakang ikan cencaru.

3. Panaskan minyak dan Gorengkan ikan sehingga garing ..

4. Balikkan ikan supaya garing dikedua2 belah ikan tu.

5. Bila dah masak hidangkan dalam piring.

6. Dekorasikan dengan salad dan limau kasturi supaya saat makan dapat diperahkan limau untuk menambah perisa sambal dalam ikan.


***********************************************************

Tidak ada komentar: